Veterinaire thermografie

Met behulp van een warmtebeeldcamera meten we de infraroodstraling (warmte) die via de huid van het paard wordt vrijgegeven. Deze camera kan de straling in beeld brengen en hier opnames van maken. Door middel van professionele software kunnen we deze opnames uitlezen en beoordelen. Thermografie is een contactloze meetmethode waarbij geen schadelijke straling vrijkomt.

Wanneer zich in het lichaam een defect bevindt (bv. ontstekingsreactie of blessure) zal het lichaam daar op reageren. Doordat de bloedtoevoer in deze gebieden toeneemt, meten we daar meer warmte. Ook verminderde doorbloeding, bijvoorbeeld door een blokkade elders, kan in beeld worden gebracht.  Met de warmtebeeldcamera kunnen we al temperatuurverschillen vanaf 0,03ºc in beeld brengen.

Het beoordelen van een thermografie opname vergt echter meer kennis dan alleen temperatuurverschillen zien. Tijdens mijn opleidingen heb ik de kennis opgedaan om in thermografie opnames anatomische structuren te herkennen en op zoek te gaan naar eventuele afwijkingen. Ook ben ik opgeleid om verbanden te herkennen en oorzaak-gevolg van elkaar te onderscheiden. In combinatie met jarenlange ervaring kan ik conclusies trekken en samen met u op zoek gaan naar het beste behandelplan.

Het onderzoek bij Thermo Horse wordt uitgevoerd met een Flir T-series camera, dit is een professionele ultragevoelige handcamera welke geschikt is voor veterinaire thermografie

Met thermografie stellen wij geen diagnose, wij geven enkel advies mee voor verder onderzoek of behandeling.

Voordelen van thermografie

 

Uw paard 360° in beeld
Uniek! In één onderzoek het hele paard in beeld

 

Afspraak op locatie
Vervoeren van uw paard niet nodig

100% veilig
Geen schadelijke straling en geen verdoving nodig

Wanneer thermografie?

 Heeft jouw paard vage klachten en weet je niet wat je er mee moet? Ben je naar de kliniek geweest voor een kreupelheidsonderzoek maar heeft de behandeling niet het gewenste resultaat of kunnen ze niks vinden? Dan helpen wij jou graag weer op weg!
Door probleemgebieden te lokaliseren kan een behandelaar en/of arts gericht te werk gaan. Dit voorkomt dat er wordt behandeld vanuit aannames en geeft richting aan de zoektocht naar de juiste diagnose.

Thermografie kan ook als totaalcheck worden ingezet bijvoorbeeld bij de aankoop van een paard.

Bij een herstellende blessure of vermoeden van een hoefzweer kunnen wij door middel van een deelonderzoek het gebied controleren op afwijkingen.

Humane thermografie heeft zich op dit gebied al bewezen, maar bij paarden is thermografie net zo effectief inzetbaar voor blessurepreventie en topsportbegeleiding.

Blessure opsporing en monitoring


Blessurepreventie


Belangrijke informatie


Impressie thermografisch onderzoek

Met thermografie stellen wij geen diagnose, wij geven enkel advies mee voor verder onderzoek of behandeling.