Blessure opsporing

Loopt u tegen niet traceerbare of terugkerende klachten aan bij uw paard? Dan is thermografie de beste volgende stap voor jullie.

Anders dan bij echografisch of röntgenologisch onderzoek brengt thermografie fysiologische processen in beeld. Wanneer zich in het lichaam een defect bevindt (bv. ontstekingsreactie of blessure) zal het lichaam daar op reageren. Doordat de bloedtoevoer in deze gebieden toeneemt, meten we daar meer warmte. Ook verminderde doorbloeding, bijvoorbeeld door een blokkade elders, kan in beeld worden gebracht. Dit is de reden dat wij ook bij paarden die al in de kliniek zijn onderzocht nieuwe inzichten kunnen geven.

Overweeg je naar de kliniek te gaan met jouw paard, dan kan thermografie zéér goed worden ingezet als vooronderzoek. Door met behulp van thermografie de probleemgebieden eerst te lokaliseren kan een dierenarts direct gericht te werk gaan. Zo kan er aanzienlijk geld bespaard worden op onderzoekskosten!

Echt een aanrader! Ivanka heeft veel geduld en liefde voor paarden! Paarden kunnen niet praten, met thermografie geef je ze een klein moment een stem.. Wij vroegen Ivanka aanvankelijk voor rug klachten.. Zonder Ivanka hadden we nooit geweten dat er ook borst problemen waren.
 Michelle

Belangrijke informatie


Maak een afspraak


Blessure monitoring

Wanneer jouw paard herstellende is van een blessure is het spannend om nieuwe stappen te zetten.
Toen mijn paard hersteld was van haar peesblessure heb ik haar nooit meer volledig opgepakt, simpelweg omdat ik bang was dat ze terug zou vallen. Pas toen ik later in aanraking kwam met thermografie en ik zag dat het been echt rustig was durfde ik weer wat meer!

Zoals ik hierboven al zeg is thermografie een totaal ander onderzoeksmiddel als een echografische en röntgenologisch onderzoek. Wanneer we kijken naar een peesblessure kunnen we (in geval van overbelasting) met thermografie reactie van de pees vastleggen 2 weken voordat er op de echo schade zichtbaar is. Dit geldt hetzelfde voor blessureherstel. Wanneer een pees 'genezen' is kan het zijn dat er fysiologisch nog bovenmatige activiteit is. 

Niet alleen komen we 'genezen' blessures tegen die nog bovenmatig doorbloed zijn, weefsel kan bij een blessure dusdanig beschadigd zijn dat de doorbloeding blijvend is verminderd. In beide gevallen is het belangrijk hiervan op de hoogte te zijn en samen te kijken wat hier nog aan winst te behalen is. Wanneer een paard last blijft houden kan dit ook zorgen voor vage klachten, gedragsverandering of andere blessures door compensatie.